fbpx
tendinte rezervări în restaurante

Tendințele anului 2024 în materie de rezervări în restaurantele din România

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Rezervări în restaurantele din România, statistici, tendințe 2024, rezervări online restaurante, wikoti | reservations

Am analizat 50.000 de rezervări și peste 300.000 de experiențe ale oaspeților din restaurante. Am analizat canalele de pe care vin aceste rezervări și preferințele clienților.

Am analizat în profunzime datele noastre din anul 2023 și am descoperit că rezervările online reprezintă între 5% și 50% din totalul rezervărilor care se realizează în restaurantele din România cu care lucrăm.

Iar asta nu e tot!

Hai să vedem ce spun statisticile din 2023 în materie de rezervări în restaurantele din România! În plus, vezi cum poți crește numărul de rezervări în restaurantul tău, în 2024!

Citește informațiile pe scurt din graficul de mai jos, iar apoi, în continuare, citește explicațiile și recomandările noastre pe larg!

Rezervări în restaurantele din România - tendințe, statistici și sfaturi utile pentru 2024

1. Asigură-te că restaurantul tău are o prezență online acolo unde sunt și clienții

În general, oamenii își petrec timpul pe mai multe platforme online. Deși nu există o platformă magică, rezervările online provin dintr-o gamă largă de surse. Spre exemplu: Google, Instagram, Facebook, TripAdvisor, site-ul tău web și, în mod surprinzător, din aplicații de chat precum WhatsApp și Messenger.

Aici este de menționat că meniul digital și apelurile pierdute sunt adesea trecute cu vederea, în timp ce acestea pot aduce o parte semnificativă de rezervări online. Vom acoperi aceste ultime surse mai târziu, în acest articol.

Acum: ce ar trebui să faci tu?

  • În primul rând, asigură-te că oamenii pot rezerva o masă online cu ușurință, direct de pe profilul restaurantului tău. Butoanele „Reserve”, „Book Now” sau link-urile de rezervări online sunt o necesitate: acestea îți oferă conversii pe loc, fără probleme.
  • În al doilea rând, creează, revendică și actualizează pagina restaurantului tău de Google My Business. Asigură-te că orarul este corect și răspunde la recenzii. Apoi, adaugă atât un link de rezervări online, cât și un link pentru meniu.
  • Mai departe, adaugă butoane și link-uri de rezervări online pe paginile restaurantului tău de Facebook și Instagram. Înainte de a selecta o soluție pentru gestionarea rezervărilor, verifică dacă sistemul de rezervări este în parteneriat cu Meta. wikoti | reservations este singurul sistem de rezervări online din România care are un parteneriat cu Meta (Facebook și Instagram) pentru adăugarea butoanelor de rezervări pe paginile restaurantelor.
  • Revendică-ți afacerea de pe TripAdvisor și adaugă atât link-ul de rezervări online, cât și link-urile pentru meniu.
  • Creează răspunsuri automate pe WhatsApp și Messenger pentru a răspunde automat cu un link pentru rezervări online.
  • Păstrează într-un loc sigur toate acreditările locației tale de pe social media. Dacă ai subcontractat serviciile de marketing, asigură-te că păstrezi accesul la activele tale de marketing. De ce? În activitatea noastră, am întâlnit foarte multe restaurante care și-au pierdut accesul la conturi. Fără acces la conturi, nu poți actualiza informațiile și nu poți atrage clienți.

Înainte de a alege un sistem pentru gestionarea rezervărilor, verifică dacă furnizorul are parteneriate cu Google și Meta. În plus, verifică dacă furnizorul îți oferă posibilitatea de a vedea sursa rezervărilor tale online în sistem. Aceast detaliu este critic dacă dorești să vezi de unde îți vin cele mai multe rezervări. Sursa rezervărilor te ajută să ajustezi strategia și investițiile tale de marketing pe canalele potrivite pentru restaurantul tău.

2. Prioritizează rezervările directe

Rezervările directe sunt rezervările care îți vin prin propriile canale de pe social media. De exemplu, pagina restaurantului tău de Facebook sau contul restaurantului tău de Google my Business sau direct prin website-ul restaurantului tău. 

Rezervările directe atrag clienții spre brandul restaurantului tău, în timp ce un marketplace (o aplicație sau un website) unde sunt listate toate restaurantele, deși poate oferi vizibilitate suplimentară, nu prioritizează locația ta. Pentru tine, rezervările directe ar trebui să fie prioritare. Marketplace-urile își propun să redirecționeze traficul către platformele lor, punându-ți brandul și restaurantul în „umbră”, în tot acest proces.

Mai mult, într-un sistem tip marketplace, este posibil să plătești deja pentru rezervările directe pe care le-ai fi primit oricum. De unde? De la clienții care intenționau deja să rezerve o masă online.

Ce poți face? Pune-le la dispoziție clienților tăi o modalitate cât mai simplă prin care să rezerve o masă online direct de pe paginile tale. Un astfel de sistem de rezervări este wikoti | reservations – un sistem de rezervări adaptat pentru piața din România. Acesta oferă tehnologia necesară pentru a maximiza rezervările tale directe din mai multe surse, făcându-ți brandul mai puternic.

Atunci când mizezi pe rezervările directe, nu numai că păstrezi controlul asupra brandului tău, ci și construiești propria bază de date a restaurantului tău. Cum? De fiecare dată când un client face o rezervare directă, datele acestuia sunt salvate în propria ta bază de date. Astfel, știi exact cine sunt clienții tăi și le poți oferi o experiență excelentă.

3. Folosește cât mai multe canale de comunicare

Rezervări în restaurantele din România

Deși nu există nicio rețetă magică sau un singur canal de comunicare care să garanteze că restaurantul tău va fi plin, datele noastre prezintă o imagine clară: diversitatea este cheia. Cu cât folosești mai multe canale de comunicare, cu atât rețeaua ta pentru captarea rezervărilor este mai largă. 

Există o corelație directă între varietatea canalelor de rezervare și o creștere a numărului de rezervări. Datele noastre în materie de rezervări în restaurantele din România arată că restaurantele care au un buton de rezervări pe 8 canale diferite își dublează numărul de rezervări online, comparativ cu restaurantele care folosesc doar 5 canale. 

Sfat util: verifică dacă furnizorul sistemului tău de rezervări permite instalarea de butoane pe mai multe platforme online. De asemenea, verifică dacă raportează sursa rezervărilor. De exemplu, wikoti | reservations este un sistem folosit pentru rezervări în restaurantele din România care poate face aceste lucruri.

4. Profită de cele mai puternice instrumente ale momentului: meniul digital și SMS-ul pentru apelurile pierdute

Datele noastre arată că, în medie, 1 apel din 5 rămâne fără răspuns deoarece personalul din restaurante este ocupat sau restaurantul este închis. Știind că jumătate din rezervări sau mai multe sunt făcute pentru aceeași zi, acei clienți vor căuta o soluție alternativă înainte de a-i putea contacta înapoi. 

Astfel, restaurantul tău poate pierde până la 10% (50% x 20% = 10%) din rezervări, zilnic! Aici, strategia recomandată este de a trimite automat un SMS clienților tăi, atunci când ai un apel pierdut.

Înainte de a alege soluția pentru a gestiona rezervările din restaurantul tău, verifică 2 aspecte. Vezi dacă aceasta poate detecta apelurile pierdute și vezi dacă aceasta poate trimite automat un SMS clienților tăi cu un link pentru a rezerva o masă online.

wikoti | reservations este un sistem care include această funcție.

Totodată, știai că 63% dintre clienți caută și se uită la meniul online al unui restaurant, înainte de a se decide să îl aleagă? 

Un meniu digital nu este doar o listă de preparate și imagini, ci este un instrument de marketing foarte puternic. Un meniu digital postat pe paginile restaurantului tău de Google, TripAdvisor, Facebook, Instagram și pe website, asociat cu un buton „Rezervă o masă” ușor de identificat – este o soluție extraordinară pentru locația ta.

Pe scurt, recomandările noastre sunt următoarele:

–  creează un meniu digital pentru restaurantul tău, chiar dacă nu intenționezi să îl folosești sub forma de cod QR pe mese

– publică acest meniu pe paginile restaurantului tău de Google My Business, Facebook, Instagram și TripAdvisor. Adaugă-l și pe website

– folosește link-ul meniului tău digital în postări, povești sau reclame

– caută un furnizor care îți poate încorpora un buton de rezervări online direct în meniul digital, pentru a le oferi clienților tăi o experiență excelentă.

wikoti | reservations și wikoti | menus sunt soluțiile din România care dispun de toate aceste funcții!

Scanează codul QR din imaginea de mai jos sau apasă direct pe imagine și vezi un exemplu de meniu digital pe care l-ai putea implementa!

Concluzia în materie de rezervări în restaurantele din România

În cele din urmă, este vorba despre a face acțiuni care îți aduc conversii. Verifică întotdeauna că poți urmări sursa rezervărilor tale (Google, Facebook, Instagram, etc.) și că poți vedea spre ce canale de comunicare ar trebui să îți îndrepți eforturile de marketing. Nu mai investi în promovare fără să știi ce platforme îți aduc rezervări și clienți.

Prin adoptarea unei strategii multicanal, le oferi clienților tăi posibilitatea de rezervare directă, cu un singur click. De asemenea, valorificând fiecare activ digital pe care îl ai la dispoziție, inclusiv apelurile pierdute și meniul digital, îți poți maximiza numărul de rezervări online și, prin urmare, numărul total al rezervărilor.

 …sau ia legătura chiar acum cu echipa noastră la contact@wikoti.com sau la 0356 630 630 (tasta 2) și hai să începem!

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și „Neprezentări în restaurante: 3 idei despre cum poți preveni situațiile în care clienții nu se prezintă la rezervare”.

Abonează-te la newsletter!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Comentariile sunt inchise.

Abonează-te la newsletter!

Descarcă aplicația

wikoti logo

descoperă restaurantele, cafenelele, puburile și alte localuri din orașul tău