Odata cu cresterea popularitatii pietei de food delivery si a comenzilor efectuate, restaurantele trebuie sa gaseasca noi moduri de a se adapta.
Un studiu arata ca o persoana obisnuita are, in medie, doua aplicatii de food delivery instalate pe smartphone. Acelasi studiu releva timpul mediu de asteptare considerat rezonabil de catre clienti, in privinta livrarilor: 40 de minute.
Daca ai un restaurant pe piata de food delivery si vrei sa iti imbunatatesti serviciile de livrare existente, citeste in continuare acest articol.
Cererea de servicii de livrare este in continua crestere. Din ce in ce mai multe restaurante ofera livrare, fie ca este vorba de un fast food cu livrare la domiciliu sau un restaurant fine dining. Masurile de distantare sociala si regulile impuse de autoritati au obligat restaurantele si barurile sa se inchida sau sa functioneze la capacitate redusa. Si nu doar in Bucuresti. Astfel, multe restaurante au integrat servicii de food delivery pentru a ramane pe linia de plutire in timpul pandemiei.
Deci, ce poti face pentru a-ti creste vanzarile in aceste vremuri confuze?
Nu iti putem spune care este cheia succesului. Insa avem cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa obtii mai multi clienti sau mai multe vanzari. Fie ca vorbim de o strategie buna de marketing pentru restaurante, de o prezenta decenta in social media sau de modalitati mai eficiente de organizare interna, incercam sa iti oferim informatii utile pe care sa le poti pune in practica numaidecat.
1. Un meniu dedicat livrarilor, pentru piata de food delivery
Nimic nu e mai rau decat un client dezamagit. Un studiu realizat pentru a descoperi care sunt asteptarile clientilor in materie de livrari, arata ca cea mai mare cauza a nemultumirii acestora consta in calitatea slaba a mancarii livrate. Mai precis, a faptului ca mancarea ajunge rece sau ca nu este proaspata.
Si atunci, ce e de facut?
In primul rand, revizuieste-ti meniul pentru livrari. Multe preparate nu pot fi livrate eficient si nu vor putea indeplini asteptarile clientilor tai. Incearca sa realizezi un meniu special pentru acasa. Sau pentru birou. Sau chiar pentru serile de Netflix care probabil sunt in programul clientilor tai.
Foloseste ambalaje de calitate inalta, special dedicate diferitelor tale feluri de mancare, care sa mentina prospetimea produselor. Utilizarea ambalajului potrivit este necesara pentru mentinerea sanatatii clientilor. Ambalajele si recipientele protejeaza preparatele de potentiale contaminari atunci cand sunt pe drum. Acest lucru este deosebit de important in acest moment.
De asemenea, ai grija de clientii tai si ajuta-i sa te tina minte! Poti desena sau poti scrie un scurt text cu un marker pe ambalajul in care le pui mancarea. Poti pune un biletel de la restaurantul tau prin care ii urezi o zi frumoasa. Orice gest mic va face oamenii sa aprecieze eforturile tale.
Pune-ti creativitatea in miscare si arata-le clientilor tai ca iti pasa de ceea ce le livrezi!
2. Starneste-le apetitul - foloseste imagini de calitate
Atrage atentia clientilor cu o fotografii bine luminate, folosind fundaluri simple care evidentiaza foarte bine felurile de mancare. Poti angaja un fotograf profesionist care te va ajuta cu imaginile si retusurile necesare. Poate parea o bataie de cap, insa aminteste-ti ca faci acest lucru o singura data. Apoi, vei putea folosi imaginile pe social media, pe site-ul tau web, in reclame si pe platformele de livrari.
3. Ofera promotii si discounturi in materie de food delivery, si nu numai
Un lucru e cert: oamenii iubesc ofertele si produsele gratuite! Fie ca vorbim despre ofertele 1+1, de livrare gratuita, discounturi de 20% sau bauturi la discretie. Ofertele sunt un mod foarte bun de a atrage atentia clientilor si de a vinde meniuri complete.
De asemenea, un program de loialitate simplu poate face minuni. Poti oferi reduceri sau produse gratuite, atunci cand clientii tai cumpara online, cand comanda sau cand fac o rezervare in restaurant. Acesta poate fi un mod excelent de a-ti face clientii fericiti si de a-i face sa revina.
Avantajul pe termen lung consta in faptul ca atragi mai multi potentiali clienti si ca depui eforturile necesare in a-i mentine pe cei existenti. Acestia vor lua in considerare afacerea ta atunci cand vor avea nevoie.
4. Asigura-te ca restaurantul tau are o prezenta online bine definita
Fie ca este vorba de Facebook, Google My Business, Instagram, YouTube, wikoti, siteul sau blogul afacerii tale, prezenta online a afacerii tale trebuie sa fie actualizata si inteligibila. In special acum, cand toata lumea se intreaba ce restaurante mai sunt deschise si cine livreaza.
Pe langa postarile cu imagini de inalta calitate, descrieri ale produselor tale si oferte speciale, iti sugeram sa revizitezi paginile care contin si alte detalii. Orarul localului tau, descrierea, modalitatile de livrare si cele de rezervare a locurilor pe terasa sau in interior. Clientii pot fi confuzi in aceasta perioada. Din acest motiv, ar trebui sa postezi si sa anunti oamenii despre schimbarile produse (sau nu) in restaurantul tau.
Promoveaza, de asemenea, metodele food delivery, prin care clientii pot comanda mancare. Sau, daca exista, optiunea de takeaway. Pune-te in locul acestora si intreaba-te ce dileme ar mai putea avea.
Nu te baza doar pe o sursa de livrari. Introdu pe pagina ta de Facebook un buton prin intermediul carora oamenii sa poata pune o comanda. Ofera-le posibilitatea de a comanda mancare si de pe siteul tau, pe langa platformele de livrari cu care lucrezi. Gaseste moduri creative si prietenoase de a le transmite toate aceste informatii.
5. Consolideaza increderea clientilor tai
Chiar daca ai apelat sau nu la platformele de livrari disponibile pe piata, asigura-te ca potentialii tai clienti, precum si cei existenti, primesc informatii actualizate. Informatiile pot fi legate de normale de igiena pe care le-ai impus in bucatarie. Despre momentele cand se prepara mancarea, precum si informatii din timpul livrarilor.
Fotografiaza sau filmeaza personalul restaurantului tau purtand manusi si masca, dezinfectandu-se pe ei si instrumentele pe care le folosesc. Construieste postari sau e-mailuri pe aceasta tema. Arata-le oamenilor ca iti pasa de ei si de calitatea produselor tale.
O alta idee ar putea fi informarea clientilor in legatura cu temperatura staffului tau sau a curierilor: un biletel la livrare sau o sectiune speciala care se actualizeaza pe siteul tau.
O alta problema este cea legata de recenziile si parerile pe care clientii tai le lasa pe Google, Facebook, platformele de livrari sau in orice alt loc. Ia-ti putin timp pentru a le citi, a le raspunde si a tine cont de acestea in demersurile tale.
Nu in ultimul rand, ofera-le posibilitatea de a opta pentru livrarea contactless.
6. Adapteaza-ti produsele, serviciile si strategia de marketing
In ultima vreme, toata lumea vorbeste despre nevoia de adaptare a afacerilor. Cu siguranta, pe buna dreptate. Lumea se schimba, iar asteptarile clientilor tai cresc. Iata cateva sfaturi pentru afacerea ta:
- Creeaza o experienta cat mai usoara pentru clientii tai atunci cand: comanda de pe site, fac o rezervare, incearca sa te contacteze sau cauta informatii despre restaurantul tau;
- Asigura-te ca prezenta afacerii tale online este optimizata pentru mobil, fie ca este vorba de o aplicatie, siteul tau, blog sau reclame pe social media. Majoritatea oamenilor folosesc telefonul pentru a intreprinde diferite actiuni;
- Creeaza meniuri speciale, in materie de livrari sau pickup: pentru serile de Netflix, meniuri pentru cina in familie sau alte idei care ar putea atrage atentia potentialilor clienti;
- Nu uita de SEO – Optimizarea pentru motoarele de cautare;
- Aduna informatii despre clientii tai: cand comanda, ce comanda, ce comportament au, cine sunt ei. Orice te-ar putea ajuta sa descoperi care sunt preferintele lor si ce nevoi au;
- Fa parteneriate cu platformele de livrari pe care le folosesti. Ofera clientilor discounturi si oferte speciale.
Sectiunea de food delivery si optiunea de takeaway sunt mai importante ca oricand pentru a putea continua sa iti servesti clientii, mai ales in contextul in care inchiderea restaurantelor a reinceput in mai multe orase.
Foloseste acest timp pentru a te pune la curent cu lucrurile pe care probabil le-ai amanat sau pentru a face mici reparatii si imbunatatiri.
Ofera-le clientilor tai o experienta minunata, chiar si in materie de livrari sau takeaway, in aceasta perioada dificila.
Spor la treaba!
Pentru mai multe noutati, viziteaza sectiunea noastra de pe blog.
1 Comentariu
Pingback: Livrare mancare 2020: ce trebuie sa stii daca ai un restaurant - wikoti blog