fbpx
reteta vin fiert

Reteta vin fiert cu mere, portocale si scortisoara: vezi cea mai simpla reteta!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Cauti o reteta de vin fiert pe care sa o poti face acasa, simplu si rapid? Citeste in continuare acest articol!

Vinul fiert este una din bauturile preferate ale oamenilor in serile reci de iarna. Fie ca ne bucuram de aroma minunata a acesteia in fata semineului, de Craciun, in compania unei carti interesante sau langa un membru drag al familiei, vinul fiert este nelipsit in aceasta perioada in care petrecem tot mai mult timp acasa. Preparat corespunzator, vinul fiert este o adevarata incantare pentru papilele noastre gustative.

Ce beneficii are organismul atunci cand bem vin fiert? Ce reteta de vin fiert ar trebui sa incercam?

Pe langa gustul aromat care ne binedispune si ne ofera o stare de bine, aceasta bautura calda tine simptomele de raceala la distanta. Fiind un lichid fierbinte, vinul fiert ajuta sistemul imunitar. De asemenea, ingredientele folosite in prepararea acestuia contin o serie de proprietati benefice (antioxidanti sau vitamina C). Scortisoara – prezenta si ea in aproape orice reteta de vin fiert – are efect antiinflamator, precum si un efect benefic pentru cei care sufera de sinuzita.

Reteta vin fiert de sezon: cativa pasi inainte de preparare

Inainte de a incepe sa preparam aceasta bautura, este bine sa tinem cont de cateva recomandari generale atunci cand vine vorba de o reteta de vin fiert perfecta.

In primul rand, cum alegem vinul? Ei bine, este de preferat sa folosesti un vin rosu de calitate (insa nu printre cele mai scumpe), demisec sau demidulce. Cel mai bine este sa eviti vinurile cu arome pronuntate de fructe.

In al doilea rand, pentru aceasta reteta de vin fiert este de preferat sa folosim maxim 2-3 condimente, pentru a nu atenua in totalitate gustul vinului. Poti folosi scortisoara, cuisoare, nucsoara, anason, vanilie sau piper negru, in diverse combinatii. Nu folosi insa praf de scortisoara. Acesta va face vinul sa fie tulbure. La fel ca si in cazul condimentelor, utilizeaza combinatiile de fructe care iti plac. Alege 2, maxim 3: lamaie, portocala, clementine, mar sau gutuie.

Ultima recomandare pentru aceasta reteta de vin fiert are legatura cu modul de preparare al acestuia: vinul fiert nu trebuie sa fiarba! Da, stim. Pare un paradox. Insa prin procesul de fierbere, alcoolul se evapora iar vinul isi pierde din savoare. Daca ai un termometru de bucatarie pentru lichide, trebuie sa stii ca temperatura ideala la care trebuie sa aduci vinul fiert este de 80°C.

Reteta vin fiert cu mere, portocale si scortisoara pentru sezonul rece

Ingrediente:

✔️ 750 ml vin rosu

✔️ 3-4 linguri de zahar brun sau miere (in functie de vinul pe care l-ai ales – demisec, demidulce sau dulce). Nu exagera insa cu acest ingredient!

✔️ 5-10 cuisoare, in functie de preferinte. Intensitatea aromei o alegi tu!

✔️ 2 batoane de scortisoara

✔️ 1 portocala sau 2 clementine

✔️ 1 lamaie

✔️ mar sau gutuie (optional)

Mod de preparare:

Taiem cateva felii de portocala, lamaie si mar pe care le pastram pentru final. Pastreaza jumatate de portocala pentru a stoarce sucul.

Stoarcem sucul de la jumatate de portocala si il punem la fiert pe aragaz, impreuna cu vinul. Folosim o oala incapatoare pe care o punem la foc mic.

In momentul in care amestecul s-a incalzit, adaugam zaharul (sau mierea) dupa gust. Amestecam foarte bine pana cand acesta s-a topit.

In continuare, adaugam batoanele de scortisoara si cuisoarele. Amestecam putin si asteptam pana cand vinul ajunge aproape de temperatura de fierbere sau pana cand dispare spuma de la suprafata.

Dam oala la o parte de pe aragaz si adaugam feliile de fructe taiate mai devreme. Acoperim vinul cu un capac si il lasam aproximativ 8 – 10 minute. Astfel, se imbina numeroasele arome folosite in aceasta reteta.

Pune vinul in cani, decoreaza cu o felie de lamaie sau portocala si bucura-te de aroma sa minunata alaturi de cei dragi! Pentru ca nimic nu se compara cu un pahar de vin fiert langa foc, in serile friguroase de iarna, alaturi de prieteni sau familie.

P.S.: a se consuma cu moderatie. 

Daca ti-a placut aceasta reteta de vin fiert, te invitam sa arunci o privire si aici: retete simple de paste pentru pranz sau cina!

Abonează-te la newsletter!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Comentariile sunt inchise.

Abonează-te la newsletter!

Descarcă aplicația

wikoti logo

descoperă restaurantele, cafenelele, puburile și alte localuri din orașul tău