fbpx
Livrare mancare

Livrare mancare 2021: ce trebuie sa stii daca ai un restaurant

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Livrare mancare sau food delivery... Cu totii auzim si cautam tot mai des aceste sintagme.

Daca ai un restaurant si vrei sa incepi sa livrezi mancare cat mai curand, avem cateva recomandari pe care le poti pune in practica chiar acum!

Inainte de 2020, piata de food delivery (sau livrare mancare) se extindea si parea a fi deja viitorul afacerilor cu restaurante. Mai apoi, a inceput „episodul” COVID-19. Se anticipa deja ca livrarea de mancare de la restaurant la client va exploda la inceputul anului 2020. Acum insa, prognoza arata astfel: se estimeaza o crestere a pietei globale cu peste 40 miliarde dolari pana in 2023.

Chiar daca ai reusit sa iti mentii afacerea in aceasta perioada dificila fara sa introduci servicii de livrare, probabil este timpul sa apelezi la o metoda prin care clientii sa se poata bucura de produsele restaurantului tau acasa, la birou sau in locatiile alese de ei, simplu si rapid.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa incepi sa intri pe piata de livrare mancare cat mai curand:

1. Sistemul POS

Sistemul POS poate fi unul dintre cele mai puternice instrumente atunci cand vine vorba de livrari. Asigura-te ca sistemul pe care il detii sau pe care vrei sa il achizitionezi este adaptat nevoilor tale.

Acesta te poate ajuta in privinta multiplelor optiuni de livrare, comenzilor online, informatiilor despre clienti si a controlului functionarii eficiente.

2. Planul pentru servicii si bucatarie

De cele mai multe ori, aceasta etapa este trecuta cu vederea. Este foarte important sa ai un plan pentru serviciile si produsele pe care le oferi.

Personalul din bucatarie nu este intotdeauna pregatit pentru a face fata livrarilor, ceea ce poate dauna afacerii tale. Asigura-te ca personalul tau poate face fata orelor de varf sau comenzilor pentru livrare, precum si comenzilor din interiorul restaurantului.

Verificarea continutului comenzilor, a mentiunilor speciale (picant, extra, etc.), pregatirea tacamurilor, servetelelor si a ambalajelor speciale poate pune probleme. Ofera staffului tau un instructaj clar despre modul in care trebuie sa se organizeze. O echipa pregatita ajuta foarte mult la mentinerea unui flux stabil si constant al livrarilor.

3. Livrare mancare: prin platformele de livrari sau folosind propriul serviciu?

Exista mai multe moduri prin care poti incepe sa livrezi produsele restaurantului tau: prin externalizarea serviciilor de livrare sau prin construirea propriului serviciu. Ambele variante au argumente pro si contra.

Folosirea unui serviciu existent iti ofera acces la trei resurse esentiale: livratori, piata si marketing. Cu toate acestea, costurile pot fi ridicate.

Cealalta optiune consta in angajarea unui numar suficient de soferi care sa livreze, un POS bine pus la punct si vehicule pentru livrare. La toate acestea adaugam si marketingul, plus o platforma sau o pagina web de unde clientii pot comanda.

Desigur, poti opta si pentru un mix intre cele doua, daca dispui de resursele necesare.

4. Ambalaje si genti izolate termic pentru livrare

Daca optezi pentru optiunea de a livra intern, trebuie sa iei in considerare achizitionarea unor genti izolate termic care sa mentina produsele calde sau reci, chiar si pe distante mai lungi.

De asemenea, trebuie sa investesti in ambalaje si tacamuri de calitate, pe care sa le personalizezi cu brandul restaurantului tau.

5. Realizarea unui meniu pentru livrari

Nu fiecare restaurant are un meniu care poate fi livrat, iar experienta dine-in este diferita fata de mancarea la pachet.

Asigura-te ca vei pune la dispozitie pentru livrare doar produse usor de transportat, care nu risca sa ajunga pe jumatate la client. Verifica datele din POS-ul tau si vezi ce preparate sunt indragite de clienti. Incearca sa le introduci in meniul pentru livrare si chiar sa creezi un meniu special pentru acasa.

Reducerea numarului de produse pentru livrare, atunci cand aceste produse nu ar oferi o experienta placuta, ar putea fi o solutie apreciata de clientii tai.

6. Desemnarea unui spatiu special pentru livrari

Chiar daca alegi optiunea de a livra folosind proprii taangajati sau daca apelezi la companiile de livrari pentru acest serviciu, este important sa ai un spatiu bine definit pentru livrari.

Personalul trebuie indrumat spre un loc special unde poate pune comenzile pregatite, iar livratorii trebuie sa stie unde pot astepta si de unde pot ridica comenzile. 

7. Normele de igiena, plati cu cardul si livrari contactless

In plus fata de sfaturile generale de livrare de mai sus, multe restaurante pun in aplicare masuri suplimentare de igienizare si de prevenire, pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19:

  • Purtarea mastilor si a manusilor de catre angajati
  • Dezinfectarea mainilor (continut de alcool minim 60%) inainte si dupa livrare
  • Echiparea cu servetele dezinfectante in masina pentru a fi utilizate pe punctele de contact ale masinii, cum ar fi manerele usilor sau volanul, pe tot parcursul zilei
  • Oferirea posibilitatii clientilor de a opta pentru livrarea fara contact
  • Oferirea posibilitatii clientilor de a opta pentru plata cu cardul

Cu o piata in continua schimbare, este greu sa te hotarasti asupra celor mai bune directii in care ar trebui sa mearga afacerea ta. Insa in aceasta perioada dificila, dar nu numai, livrarile pot deveni cea mai buna optiune pentru restaurantul tau.

Daca ai un restaurant, poate te intereseaza si articolul nostru despre Food delivery 2020 Romania: sfaturi si idei pentru restaurante.

Toate cele bune!

Abonează-te la newsletter!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Comentariile sunt inchise.

Abonează-te la newsletter!

Descarcă aplicația

wikoti logo

descoperă restaurantele, cafenelele, puburile și alte localuri din orașul tău